ANAFLAKSİ
(Yaptığınız her işlemi kaydetmeyi unutmayınız)
112 ARANIR BİLGİ VERİLİR ve 112 GELENE KADAR
1- Solunumu kontrol edilir, O2 satürasyonu 90-92 üstünde olacak şekilde 6-8 litre O2 verilir. Oksijene rağmen hipoksi devam ediyorsa entübasyona hazırlıkta yapılmalıdır.
2- Adrenalin(1ml=1mg şeklinde mevcutolup) büyüklere yarım ampul (0.5ml=0.5 mg), çocuklara 0.01 mg/kg üzerinden kalçadan veya bacakta antertolateral kısımdan yapılır.Atağın hafif olduğunu düşünüyorsan büyüklere 0.3 cc, çocuklara 0.15 cc im yapabilirsin.
Düzelma olmazsa 10 cc sf ile sulandırılarak iv verilebilir
Semptomları ve kan basıncı düzelene kadar 15-20 dk da bir verilebilir
Anaflaksi yapıcı enjeksiyonun uygulandığıyerede 1 mg geçmemek üzere emilimi azaltmak üzere scyapılabilir.
3- Damar yolu açılarak %09 NaClbaşlanır , Ringerlaktat veya kolloidlerde (Dekstran) verilebilir, yetişkinlere 1-2 litre çocuklara 10-20 ml/kg verilir.
4- Kan basıncı ve nabzı mümkün olan en kısa sürede yazılıp kaydedilir. (Tedavi sonucunu takip etmek için ) Yatar pozisyonda bacakları hemen havaya kaldırılabilir, yalnız bu trendelenburg pozisyonu solunum sıkıntısı olanlarda sorun yaratabilir dikkat etmek gerekir.
5- Metil prednisolon yetişkinlere 80-120 mg, çocuklara 2mg/kg iv yapılır, Veya Deksametazon “Dekortamp” 2 ampul
6- Antihistaminikler,ürtiker veya anjioödem varsa hemen yapılmalıdır.
Systral veya AvilAmp 1 amp iv-im hafifse im, ağırsa iv
7- Bronkospazm varsa,
Nebülizatörlesalbutamal (“ventolin”) veya “combivent” tek dozlu flakonnebülizatörle
Salbutamalarağmen bronkospazm devam ederseeAminofilin “Aminokardol” 0.15 mg/kg çocuk 0.25 mg/kg yetişkin iv çok yavaş verilebilir, başka bir alternatif olarak adrenalin 0.3 cc nebulizatörle verilebilir,
Astım hastası ve-veya bronkdilatörlere dirençli solunum sıkıntısı devam ediyor ise Magnesyum sülfat ampul yetişkinlere 2 gr, çocuklara 25-50 mg/kg iv verilir.
8- Hipotansiyon sıvıreplasmanı ve adrenaline rağmen devam ederse glukogonhypokit(glucagen)1mg amp den 5dk da bir 1 amp iv verilebilir
9- Bradikardi varsa Atropin,0.5 veya 1 ml (0.5-1 mg) çocuklarda 0.01-0.03 mg/kg iv
Bu bilgiler hastaya ve hastanın durumuna göre değişmekle birlikte kesin bilgiler olmayıp Dr.Behzat Demirel tarafından Aile Hekimlerimiz için düzenlenmiştir.